Komlósi Csaba, az 1. számú oevk jelöltje

 

lap.jpg

Az ökopolitika elkötelezettje, zöld vagyok. Politikai gondolkodásom többféle hagyományból táplálkozik. Meggyőződésem, hogy valóságosabb demokráciát, igazságosabb társadalmat, lakhatóbb, fenntartható világot akkor tudunk teremteni, ha készek vagyunk megnyitni a gondolkodásunkat olyan belátások előtt, amelyeket hagyományosan baloldaliak, liberálisok és konzervatívok képviseltek, belátva, hogy a feladattal önmagában egyik hagyomány sem birkózik meg. 

A kapitalizmus vesztesei, az elnyomottak és kiszolgáltatottak oldalán állok. Fel szeretnék lépni a kizsákmányolás minden formája ellen, legyen szó a szegény országoknak a gazdag országok általi, a munkavállalóknak a tőke általi, vagy a jövő generációknak a ma élők általi kizsákmányolásáról. Ebben az értelemben baloldali vagyok. Nincs közöm azonban a hazai baloldalhoz, amit világos politikai tartalom híján leginkább az azonos érdekkörhöz való tartozás tart egyben. Világosan látom, hogy az a hagyományos baloldali program, amely az emancipációt és a társadalmi igazságtalanságok megszűnését pusztán a modernizációtól és az anyagi javak növekvő bőségétől várta, nem valósítható meg. Bebizonyosodott, hogy a gazdaság növekedése önmagában nem teremt igazságosságot, és fenntarthatatlan. 

Elkötelezett vagyok az emberi jogok, az egyéni és közösségi szabadságjogok védelme, az emancipáció és a jogkiterjesztés eszméi mellett. Elkötelezett vagyok a demokratikus intézményekben megvalósuló önrendelkezés mellett, elutasítom a tekintélyelvű vagy erőszakos megoldásokat. Ebben az értelemben liberális vagyok. Tisztában vagyok vele, hogy a társadalmi együttműködés koordinálására a piac sok esetben méltányos és hatékony megoldást kínál. Az egyéni kezdeményezés és felelősségvállalás híve vagyok. Nincs közöm azonban - a már megszűnt - hazai liberális pártnak a közjó képviseletét ellátó állammal szembeni engesztelhetetlenségéhez, az önmagát szabályozó, kizárólag a tőkés magántulajdonon alapuló piaci versenybe vetett vakhitéhez. A szabad piac eszménye teljesíthetetlen előfeltevéseken alapul, a közjót hatékonyan szolgáló piac nincs erős állami szabályozás és felügyelet nélkül. A klientúraviszonyok és az egyenlőtlen közteherviselés által súlyosan eltorzított hazai gazdaság pedig különösen messze áll a tisztességes verseny eredeti gondolatától. A mindent szabályozó „láthatatlan kéz” nevében gyakran villan meg a hatalmasok keze, amint épp azoknak osztja véges erőforrásainkat és javainkat, akiknek már amúgy is sok van, elvéve azoktól, akiknek kevés. 

Szeretném újra a középpontba állítani a politikai közösséget. Az egymással versengő önzések ökológiai és társadalmi katasztrófa felé sodródó világa helyett az együttműködés és a közösségi önrendelkezés világát ajánlom. Szeretném megőrizni azokat a kulturális és természeti értékeinket, amelyek nélkül teljes emberi életet élni nem lehet. Azt gondolom, hogy a helyi tudások és sokféleségek, a hagyományok le nem zárt szokás- és tudáskincse alig helyettesíthető segítséget nyújthat a globalizáció folyamatában való tájékozódáshoz. Ebben az értelemben közösségelvű konzervatív vagyok. Nincs közöm azonban a hazai jobboldal vezető erejének tekintélyelvű populizmusához. Az értékek közötti szabad lelkiismereti választást az emberi méltóság elengedhetetlen alkotóelemének tekintem, miközben tisztában vagyok vele, hogy az értékek csak közösségben, a közösségek kultúrájában élnek. Hogy mi a kulturális érték, azt nem a piac hivatott eldönteni, de nem is a politikusok, hanem az erről szóló nyilvános viták. 

Szeretném jobb állapotban adnánk tovább az országot utódainknak, mint ahogy elődeinktől megörököltük. Meg kívánom védeni az erdeinket, a természetes élőhelyeket, az ökoszisztémák fajgazdagságát, a tiszta vizet és levegőt, az egészséges és emberhez méltó városi és vidéki környezetet, az egészséges és természetes élelmiszereket, a környezettel összhangban lévő mezőgazdálkodást. Mindent megteszek, hogy bolygónkat megkíméljük a globális éghajlatváltozás okozta felbecsülhetetlen veszélytől. Mindezek érdekében el kívánomérni, hogy országunk gazdaság-, fejlesztés-, kereskedelmi és külpolitikájában messzemenően érvényesüljön a környezet és a jövő nemzedékek iránti felelősség. Azért akarok dolgozni, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként eleget tegyen annak a felelősségnek, ami a viszonylag szerencsésebb országokat, amilyenek mi is vagyunk, a szegényebb országokkal szemben és az egész bolygó állapotával kapcsolatban terheli. 

LMP Heves megye

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása